Babka czarno-różowa czyli makowo-malinowa
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 15    Czas przygotowania: 10 min.    

Składniki:
Przepis:
Margarynę na polewę rozpuścić, porcjami dodawać mleko, cukier, cukier migdałowy i migdały. Podgrzać mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie na ciasto makowe utrzeć margarynę ogrzaną do temperatury pokojowej z cukrem i cukrem migdałowym. Do pienistej masy dodać białka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce na zmianę z mlekiem. Na koniec dodać mak (ja dałam suchy, można też zmielony).
Przelać do podłużnej foremki (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia.

Na różowe ciasto margarynę również utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do pienistej masy kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem kisielowym i przesiać przez sito. Całość dodawać do masy, dodając jednocześnie tyle mleka aby, ciasto ciężko odchodziło od łyżki.
Równomiernie rozłożyć na ciasto makowe.
Górną powierzchnię ciasta malinowego posmarować polewą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ok. 50 minut.

Inną wersją tego ciasta jest w miejsce maku dać kokos, a w miejsce malinowego kiślu budyń waniliowy. Wtedy wychodzi ciasto żółto-białe.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.