Bakłażan faszerowany
Kategoria: potrawy z warzyw    Liczba porcji: 2    Czas przygotowania: 60 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Bakłażan przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć środki. Posolić i zostawić na 30 minut by sól "wyciągnęła" goryczkę.
Zlać sok, a bakłażana opłukać wodą, osuszyć, posmarować olejem.
Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę.
Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową.
Wymieszać mięso, ryż, cebulę, pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana.

Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania. Piec 45-60 minut (zależnie od wielkości bakłażana) w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni. Można dodatkowo podać sos pomidorowy.
Uwagi:
. Proste danie, w zasadzie składniki farszu mogą być bardzo różne . Wegetariańskie i z mięsem . Jak kto lubi . Moja wersja jest mało skomplikowana ( akurat na upały , żeby nie stać długo w kuchni ).

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.