Baranina w sosie koperkowym
Kategoria: potrawy mięsne
Składniki:- 50-75 dag baraniny lub mięsa z jagnięcia
- pieprz
- listek laurowy
- sól
- szklanka rosołu z kostki
- Sos:
- 3 dag masła
- szklanka rosołu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przepis:
Kawałek mięsa opłukać, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym listkiem laurowym. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce po czym przełożyć do szczelnie przykrytego rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu ok.1,5 godz. Po uduszeniu mięso wyjąć, trochę przestudzić i pokrajać w plastry. Przygotowanie sosu: Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, dodać ocet i rozmieszane w małej ilości sosu z duszenia żółtko. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Całość wymieszać z sosem pozostałym po duszeniu, włożyć plastry mięsa i ogrzać na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami.
Przepis wydrukowany z serwisu
www.cooking.pl.