Budyń z ryb gotowanych 15 min
Kategoria: ryby i owoce morza    

Składniki:
Przepis:
Włożyć na naczynia rozmoczoną w letnim mleku bułkę oraz gotowaną rybę oczyszczoną z ości i rozdrobnić wszystko widelcem lub tłuczkiem do kartofli, a następnie zmiksować, dodając żółtka. Posolić i popieprzyć. Z białek ubić sztywna pianę i ostrożnie, lecz dokładnie wymieszać z masą rybną. Wysmarować dobrze tłuszczem formę budyniową (wielkości pozwalającej na włożenie do szybkowaru), wysypać tartą bułkę, przełożyć do niej masę, wstawić do szybkowaru. Formę przykryć białym papierem, a następnie talerzem. Do szybkowaru wlać dwie szklanki wody, zamknąć go i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać polany sosem pomidorowym lub innym kwaśnym.
 

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.