Ciasto sernikowe z kawowymi biszkoptami
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 20    Czas przygotowania: 20 min.    

Składniki:
Przepis:
Wodę zagotować i zaparzyć cappucino, dodać 4 łyżki cukru i odstawić do ostygnięcia.
Upieczony biszkopt wyłożyć z formy na deseczkę, aby był całkowicie prosty i w tej pozycji go wystudzić. Zimny włożyć z powrotem do blachy.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić i odrobinę ostudzić.
Ubić śmietanę kremówkę,dodać do niej fix i cukier waniliowy.
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Żółtka rozetrzeć i dodać serek waniliowy, dodać do tego śmietanę, żelatynę i ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać i część masy wylać na biszkopt. Następnie układać na niej biszkopty moczone w zimnej kawie. Następnie resztę masy i wyrównać powierzchnię, bo szybko stygnie i gęstnieje. Na wierzch układać ciasno biszkopty (brzuszkami w spód).

Wstawić ciasto do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę w wodnej kąpieli z 2 łyżkami masła. Ciasto posmarować jeszcze ciepłą czekoladą i posypać czekoladową posypką. W innej wersji robiłam na serku czekoladowym i biszkopty moczyłam w capucino czekoladowym lub kakao na mleku.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.