Duszona polędwica
Kategoria: potrawy mięsne
Składniki:- 75 dag polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki mąki
- 5 dag tłuszczu
- pół szklanki słodkiej śmietanki
Przepis:
Polędwicę oczyścić z błon, opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie lekko zbić tłuczkiem, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie mięso posolić, oprószyć łyżką mąki i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć (wraz z tłuszczem ze smażenia) do rondla.
Śmietanę posolić, dokładnie wymieszać z resztą mąki (by nie było grudek). Polać mięso. Przykryć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
Gdy mięso lekko ostygnie, pokroić je na ukośne plastry (koniecznie w poprzek włókien). Ułożyć na półmisku. Odstawić w ciepłe miejsce.
Sos z duszenia ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać porcje mięsa.
Przepis wydrukowany z serwisu
www.cooking.pl.