"Fałszywe gołąbki z żeberek"
Kategoria: potrawy mięsne Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 45 min. Stopień trudności: średni
Składniki:- wyluzowane mięso z 1 kg ugotowanych żeberek
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- mielony czarny pieprz
- ketchup pikantny
- ½ litra wywaru z gotowania żeberek
- 6-10 sparzonych dużych liści kapusty włoskiej (lub zwykłej)
- 8-10 dag przecieru pomidorowego
Przepis:
Cebule drobno usiekać i usmażyć na oleju na złoto.
Na każdym liściu kapusty kłaść kawałek mięsa z żeberek, łyżkę smażonej cebuli, łyżeczkę ketchupu i posypać pieprzem. Zawinąć jak gołąbki.
W garnku ułożyć na dnie 1 duży liść kapusty. Na nim ściśle zawiniątka z żeberkami.
Zalać wywarem z gotowania i dusić ok. 40 minut.
Rozrobić przecier w odrobinie wywaru i wlać do garnka. Doprawić do smaku.
Podawać w sosie z ziemniakami (lub chlebem) jak kto lubi.
Uwagi:
Robię zawsze gdy gotuję krupnik na żeberkach
Przepis wydrukowany z serwisu
www.cooking.pl.