Języki baranie z soczewicą 45 min
Kategoria: potrawy mięsne
Składniki:- 4 języki baranie
- 10 dag słoniny lub boczku
- 2-3 marchwie
- 2-3 cebule
- 1 kostka maggi
- 1,5 szklanki soczewicy
- 5 szklanek wody
- pieprz do smaku
Przepis:
Zalać na noc soczewicę 5 szklankami wody. Oczyścić dokładnie języki, wyciąć znajdujące się po obu stronach u nasady gruczoły ślinowe, zalać wrzątkiem i obgotowywać w zamkniętym szybkowarze przez 4-5 minut. Po tym czasie wylać na sitko, ochłodzić pod zimną wodą i zdjąć skórę. Do pustego szybkowaru włożyć języki, oczyszczone i pokrojone warzywa, pokrojoną słoninę, wsypać soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła. Popieprzyć, wrzucić kostce maggi. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Przepis wydrukowany z serwisu
www.cooking.pl.