Kurczak pieczony według Agaty
Kategoria: drób    Liczba porcji: 4    Czas przygotowania: 120 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
1. Myjemy kurczaka pod bieżącą wodą, odcinamy kuperek i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Następnie zajmujemy się przygotowaniem pomarańczy. Pierwszą kroimy na połówki i wyciskami z niej sok do szklanki. Z drugiej obieramy skórkę i dzielimy na ćwiartki.
3. Teraz obieramy i kroimy w cienkie plastry czosnek.
4. Gdy mamy przygotowane składniki, rozcinamy kurczaka lub szukamy otworów z góry i z dołu. W każdy otwór wkładamy po 2 ćwiartki, trochę czosnku i wlewamy sok pomarańczowy ze szklanki.
5. Ostatnią rzeczą jest zamarynowanie kurczaka na zewnątrz, czyli polewamy go niewielką ilością oleju, posypujemy ok. 3/4 torebki przyprawy do kurczaka i wg uznania ostrą papryką lub chili.
6. Grzejemy piekarnik do temperatury 180C, przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wkładamy na około 2h. 30 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, żeby kurczak był bardziej chrupiący.
7. Kurczak jest upieczony i gotowy do jedzenia. Smacznego.
Uwagi:
1. W trakcie pieczenia na dnie naczynie żaroodpornego gromadzić się będzie tłuszcz, który można odlać 2 razy, tak żeby kurczak się piekł a nie gotował. Trzeba przy tym uważać by się nie poparzyć gdyś naczynie i tłuszcz są bardzo gorące.
2. Można na ostatnie 30 minut pieczenia ściągnąć pokrywkę z naczynie i piec bez pokrywki. Dzięki temu kurczak będzie bardziej chrupiący.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.