Makowiec
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 15    Czas przygotowania: 90 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Przygotuj rozczyn:
drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połącz z letnim mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodaj jajko, utarte z cukrem żółtko oraz stopione i ostudzone masło. Wyrób, przykryj, odstaw na 20 minut.

Przygotuj masę:
mak ugotuj na wodzie lub mleku około 30 minut. Odcedź, trzykrotnie zmiel mak.
Dodaj stopione masło, miód i bakalie, wymieszaj.
Podsmaż w rondelku cały czas mieszając, przestudź. Dodaj sztywną pianę z białek, wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na prostokąty. Posmaruj masą, zwiń dwa ciasne rulony. Przełóż na natłuszczone i wysypane mąką blaszki, ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe makowce możesz polukrować.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.