Nalewka z pomarańczy - pomarańczowa gorzka
Kategoria: alkohole    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w paski, włożyć do trzylitrowego słoja wraz z korzeniem goryczki górskiej. Cukier rozpuścić w 10 łyżkach wody, wlać syrop do słoja i odstawić.
Po dwóch, trzech dniach dodać wódkę i spirytus, słój zamknąć i pozostawić na dwa tygodnie (codziennie wstrząsać naczyniem). Potem nalewkę zlać, sklarować, by wytrącił się osad, który można łatwo usunąć. Następnie dokładnie przefiltrować.
Uwagi:
Mało kto wie, że nalewka to nasz narodowy, polski trunek.

Kiedyś każdy szanujący się dom miał swoje przepisy na wiśniówkę, dereniówkę, morelówkę, orzechówkę czy jarzębiak.

Dobra nalewka czeka na degustację nawet kilka lat.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.