Orzechowiec
Kategoria: ciasta    Czas przygotowania: 60 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Sodę rozpuścić w letnim mleku.
Miód powinien być płynny (więc jeśli ma konsystencję stałą – podgrzać, żeby się rozpuścił).

Zagnieść ciasto z mąki, cukru, miękkiej margaryny. Dodając jajka, miód i mleko z rozpuszczoną sodą.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części (na pół lub w stosunku 1/3 i 2/3).

Upiec pierwszy placek (grubszy) na dużej prostokątnej blaszce około 15-20 min w temp. 180-200 st. na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.

Drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Orzechy pokruszyć na nieduże kawałki i wyłożyć na ciasto.

W garnuszku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód. Całość wymieszać i cały czas mieszając zagotować. Na małym ogniu podgrzewać około 3-5 minut.

Gotową warstwę karmelową wylać na surowy placek z orzechami.
Drugą warstwę upiec w temp. 180-200st. przez 15 min. (Warstwa będzie ciemniejsza).
Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować budyń ze składników.

Ostygnięte warstwy orzechowca przełożyć lekko przestudzonym budyniem.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.