Orzechowo śliwkowo czekoladowy przysmak
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 30    Czas przygotowania: 20 min.    

Składniki:
Przepis:
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części. Upiec 2 placki w formie 25/40. Ostudzić.

Posiekane orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić na noc. Masło lub margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem, czekoladą, aromatem i dodać zaparzone zimne orzechy.

Pierwszą warstwę ciasta posmarować dżemem a następnie wyłożyć masę orzechowo-czekoladową. Przykryć następną warstwą ciasta i lekko docisnąć.

Śliwki zalać gorącą wodą na ok. 30 minut i po tym czasie osączyć je na sitku. Pokroić je na drobniejsze kawałki, przy okazji sprawdzając czy nie zapodziała się gdzieś w nich pestka. Rozłożyć je pa powierzchni ciasta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać margarynę, dokładnie zmieszać. Lekko ostudzić i polać śliwki, równo rozprowadzając na ich powierzchni. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Polecam bo jest bardzo dobre.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.