Pasztet z indyka z galaretką wiśniową
Kategoria: drób    Czas przygotowania: 8 min.    Stopień trudności: trudny

Składniki:
Przepis:
Mięso z indyka, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny.

Boczek natrzeć solą, pieprzem i papryką mieloną. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem.
Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut.
Wyjąć boczek.
Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz, który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił. Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć, a wywar przecedzić.

Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem.
Wątróbkę zdjąć z patelni, a tłuszcz ze smażenia pozostawić.

Zmielić mięso z indyka, boczek, wątróbkę, warzywa z wywaru. Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek. Dobrze wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę mięsna. Posypać z wierzchu bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny. Wyjąć. Ostudzić.

Kiedy pasztet jest już prawie zimny podgrzać wywar z duszenia boczku (400 ml – jeśli wywaru jest za mało dolać trochę przegotowanej wody).
Dodać do niego wino, sos sojowy, mielony pieprz (ok. 1 łyżeczki). Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Wsypać galaretkę wiśniową i dobrze ją rozmieszać. Wystudzić. Krzepnąca galaretką zalać pasztet. Wstawić do lodówki by galaretka dobrze zastygła.

Podawać pokrojony w plastry. Jeśli chodzi o ilość użytej wody. W trakcie gotowania indyka, a następnie duszenia boczku ilość płynu zredukuje się do potrzebnych 400 ml (gotować i dusić przy uchylonej pokrywce).
Jeśli płynu będzie za dużo to przed dodaniem wina odlać nadmiar, jeśli za mało – uzupełnić przegotowaną wodą.
Jest to potrawa pracochłonna i wymaga dużo czasu. Galaretka wiśniowa ma smak mięsno- winny – pieprzny. Zupełnie nie wyczuwa się w niej cukru.
Uwagi:
Od dawna podobały mi się przepisy na pasztety przykryte dodatkowo wytrawną galaretką . Wreszcie zebrałam się i zrobiłam . Wyszedł bajeczny .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.