Pieczarki faszerowane łatwe
Kategoria: potrawy z grzybów    

Składniki:
Przepis:
Pieczarki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny i natrzeć oliwą (można je obrać, ale nie jest to konieczne). Oczyszczone trzonki drobno posiekać, przesmażyć najpierw na suchej patelni, a gdy sok odparuje, wlać 1 łyżkę oliwy , i mieszając smażyć chwilkę.
Następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów smażyć kilka minut, mieszając. Na końcu wymieszać wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem.

Osuszone kapelusze pieczarek obsmażać po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć jeden obok drugiego na natłuszczonej blaszce do pieczenia, napełnić przygotowanym farszem, wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni C.
Podawać z pieczywem i korniszonami.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.