Pleśniak
Kategoria: ciasta    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Margarynę, mąkę, 6 żółtek, proszek do pieczenia i śmietanę zagnieść na ciasto.
Podzielić na 3 równe części, dwie włożyć do lodówki, do trzeciej dodać około 2-3 łyżki kakao i zagnieść tak aby otrzymać jednolity czekoladowy kolor i schować do lodówki.

Dużą prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dnie wyłożyć pierwszą część białego ciasta. Następnie wyłożyć gruszki (obrane i pokrojone na drobne cząstki).
Na gruszki wyłożyć brązową część.

Ubić białka z 6 jajek na sztywno, dodać cukier i ubić na gładką masę.
Wyłożyć na brązowe ciasto.
Na wierzch starkować drugą białą część na tarce z dużymi oczkami.
Piec w temperaturze 180-200 stopni około 50 minut.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.