Ptasie mleczko
Kategoria: desery    Liczba porcji: 20    Czas przygotowania: 120 min.    Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Przepis:
Najpierw rozpuszczamy galaretkę truskawkową w połowie zalecanej ilości wody (czyli 1 szklanka wrzątku). Wystudzić.
1 bitą śmietanę miksujemy w 100 ml mleka, łączymy z wystudzoną galaretką.
Na dno foremki kładziemy biszkopty i na to wylewamy pierwszą warstwę ptasiego mleczka.
Dajemy do lodówki, aby stężało.
W tym czasie to samo robimy z galaretką agrestową i drugą bitą śmietaną.
Po ostudzeniu, wymieszaniu wylewamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Ostatnią galaretkę (wiśniową) rozpuszczamy w zalecanej ilości wody (czyli 0,5 l wrzątku) i po ostudzeniu zalewamy na powstałe ptasie mleczko.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji deser jest gotowy.
Smacznego!
Uwagi:
Podane proporcje pasują do blaszki 22x11 cm.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.