Racuchy z truskawkami
Kategoria: desery    

Składniki:
Przepis:
Mleko powinno być letnie. W niewielkiej jego ilości rozrobić drożdże. Następnie wlać do resztki mleka, dodać jajka, mąkę i 1-2 łyżeczki cukru waniliowego. Można także dodać odrobinę cukru, dla tych co wolą słodsze placki. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste (jeśli jest bardzo lejące można dodać odrobinę mąki). Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło. Po około 10-15 minutach formować placki na rozgrzanej patelni z olejem. Placki powinny być płaskie i zrobione mniej więcej z łyżki ciasta. Na każdym położyć nieduże, umyte truskawki (ilość, według uznania, najlepiej 4-5). Następnie na truskawki nałożyć jeszcze odrobinę (około pół łyżki) ciasta, aby przykryć truskawki. Smażyć z dwóch stron, do zarumienienia. Można podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.