Sernik królewski
Kategoria: ciasta    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem. Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek). Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1h 20min. w temperaturze 180-190 stopni.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.