Serowiec z ryżem czekoladą i ciastem kawowym
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 30    Czas przygotowania: 20 min.    

Składniki:
Przepis:
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać miękkie masło i razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier, jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i do jednej dodać kawę i wszystkie części na godzinę włożyć do lodówki.

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem połowy szklanki cukru i cukru waniliowego.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i z odrobiną aromatu. Następnie dodać zmielony ser, budyń, wystudzony ryż oraz białka ubite na sztywną pianę i wszystko razem przemieszać.
Mleko w puszce gotować 3 godziny.

Dno przygotowanej formy (25/30) wyłożyć jedną częścią jasnego ciasta i posmarować je dżemem. Następnie wyłożyć połowę masy serowej i przykryć ciastem kawowym. Na ciasto wylać wystudzone mleko z puszki, a na nie wyłożyć pozostałą masę serową i przykryć jasnym ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 oC.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła i polać wystudzone ciasto i posypać preparowanym ryżem - (dowolnie).
Ten przepis jest wyśmienity i niepowtarzalny. Serdecznie go polecam.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.