Skórka pomarańczowa kandyzowana
Kategoria: przetwory    Liczba porcji: 1    Czas przygotowania: 3 min.    

Składniki:
Przepis:
Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie. Moczyć przez 3 dni (codziennie zmieniać wodę na świeżą. Odsączyć. Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki. Pokroić skórkę (samą wierzchnią pomarańczową część) w cienkie paseczki (dowolnej długości). Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego paseczki skórki i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje, a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem. Najlepiej smażyć ok. 30 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut. Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków. Trzymać w chłodzie.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.