Tort czekoladowy okazjonalny
Kategoria: ciasta    Liczba porcji: 25    Czas przygotowania: 30 min.    

Składniki:
Przepis:
Białko oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, wsypując po łyżce cukru. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i dodać do ubitych z cukrem jajek. Delikatnie wymieszać i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy.

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Z herbaty, soku z cytryny i rumu przygotować poncz. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdą nasączyć ponczem.

Przygotować krem. Kostkę miękkiego masła lub margaryny utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu/uprzednio ugotowanego na mleku. Odłożyć 1/4 kremu do dekoracji.

Konfiturę morelową wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i przetrzeć przez sito. Krążek tortu posmarować konfiturą i kremem. Na to położyć drugi krążek, również posmarować konfiturą i kremem. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Cały tort posmarować cieniutką warstwą kremu i wstawić całe ciasto do lodówki aby krem stężał.

Polewę czekoladową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i rozsmarować na torcie. Można, jeśli ktoś woli użyć kremu czekoladowego. Udekorować wg potrzeby i okoliczności.

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.