Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z Garnka rzymskiego
Kategoria: potrawy mięsne    Liczba porcji: 5    Czas przygotowania: 2 min.    Stopień trudności: średni

Składniki:
Przepis:
Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu, przyprawy do grilla, sosu sojowego, majeranku.
Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce.

Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut.

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Mięso zdjąć, a na patelnię wlać wodę i zagotować.
Cebule pokroić w piórka.

W Garnku ułożyć mięso, obsypać cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, śliwki, wlać wodę z patelni. Zamknąć szczelnie Garnek.
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny.

Wystawić garnek z piekarnika. Wyjąć mięso. Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Można dodać śmietany wg upodobania.
Uwagi:
Następna propozycja na mięsko w smakowitym sosie z Garnka rzymskiego .

Przepis wydrukowany z serwisu www.cooking.pl.