Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 stycznia 2018. Imieniny: Agnieszki, Jarosława, Nory
kategoria: alkohole
średnia ocena: 4.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku
  • łyżkę skórki otartej z pomarańczy
  • kilka ziarenek kardamonu
  • kawałeczek pokruszonej kory cynamonu
  • 1 litr 45% wódki
Przepis:

W maju lub w pierwszych dniach czerwca wykopać korzeń tataraku, oskrobać go, umyć, osuszyć na ściereczce. Do gąsiorka wrzucić kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku, łyżkę skórki otartej z pomarańczy, kilka ziarenek kardamonu i kawałeczek pokruszonej kory cynamonu, zalać litrem 45-proc. wódki i zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni, od czasu do czasu potrząsając gąsiorem.

Po 10 dniach wódkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, zostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej 4-5 miesięcy.
Na przekąskę do tej wódki nasze prababki podawały konfiturę z korzeni tataraku smażoną w miodzie, a my mamy ciasta warzywne.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~hans2010-03-28 21:43
super

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl