Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: alkohole
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2-3 orzechy włoskie
  • 2–3 migdały
  • garść rodzynek
  • ¼ laski wanilii
  • 5 suszonych śliwek
  • ½ szklanka cukru
  • 1 litr spirytusu 95%
  • ½ szklanki rumu lub brandy
  • 1 szklanka wody mineralnej
Przepis:

Śliwki wydrylować, pestki lekko stłuc młotkiem (tak, aby były popękane, ale żeby nie rozsypały się na kawałki).
Wszystkie składniki drobniutko posiekać, przełożyć do dużego słoja.

Wodę zagotować z cukrem, ostudzić, wlać do słoja razem ze spirytusem i rumem. Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 6 m-cy.
Po upływie tego czasu przecedzić przez filtr do kawy. Bakalie zalać niewielką ilością wody gotowanej i pozostawić na 24 godziny, po czym przecedzić, i dołożyć do słoja.
Ta nalewka zyskuje po dłuższym leżakowaniu. Do smaku można dodać 1 szklankę dobrego wina owocowego (węgierski tokaj).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl