Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 października 2018. Imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg chudej wieprzowiny pokrajanej w grube paski
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pięciu przypraw": zmielonego cynamonu lub ziela angielskiego
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 posiekane plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub pieprzu czarnego
  • 10 listków sałaty lub placki mandaryńskie
  • 6 łyżek sosu śliwkowego
Przepis:

Sól połączyć z "pięcioma przyprawami" i mąką ziemniaczaną, natrzeć paski mięsa, odstawić na 30 min. Olej rozgrzać na średnim ogniu, włożyć połowę mięsa, zamieszać, smażyć 3 1/2 min, wybrać łyżką cedzakową, osączyć w cedzaku, przełożyć do miski. Smażyć pozostałe mięso. Wlać sos sojowy do mięsa, posypać cukrem, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki oleju, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, dodać imbir, czosnek, sól i pieprz, mieszając podgrzewać przez 25 sek, włożyć usmażone mięso, mieszać na ogniu tak, aby sos pokrył mięso. Przełożyć mięso na gorący półmisek. Kawałek mięsa ułożyć na listku sałaty lub na placku, posmarować sosem śliwkowym, założyć boki, zwinąć jak naleśnik. Proporcje: dla 5 -10 osób, kiedy podajemy inne potrawy
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl