Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 7 dag drożdży
  • 10 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • kieliszek rumu
  • 30 dag rodzynek
Przepis:

25 dag mąki sparzyć wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzeć. Przykryć i gdy ostygnie dodać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka z cukrem ubić na pulchny krem i z pozostałą mąką dodać do wyrośniętego zaczynu.
Ciasto dokładnie wyrobić. Gdy będzie odstawać od ręki i miski, dodać roztopione masło, kieliszek rumu i odrobinę soli. Jeszcze raz dokładnie wyrobić i dodać rodzynki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy, zostawić do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 180 - 190 stopni C około 50-55 minut.
Gorącą babę posypać cukrem pudrem, albo gdy ostygnie polukrować.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~mleczko2010-11-02 10:15
Skąd mam wiedzieć ile mleka dodać do sparzenia niech autor przepisu poda w komentarzu Bardzo proszę !
~bart2009-03-20 22:11
No i z takimi informacjami, mogę się za ciasto teraz zabrać :) Pozdrawiam Autorkę!
Termar2009-03-20 19:15
Do tej babki używamy niewielką ilość wrzącego mleka, tylko aby nam się mąka zaparzyła.
~Tom2009-03-19 09:09
Szkoda, że autor tego przepisu tu nie zagląda. Przepis należy uzupełnić podając ilość mleka. Słusznie daria przepis oceniła jako bezużyteczny.
~daria2009-02-03 08:08
Ten przepis jest dla mnie bezużyteczny, nie podano w nim jaką ilością mleka sparzyć mąkę. Szkoda.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl