Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • Polewa:
  • 5 dkg margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 5 dkg cukru
  • 1 cukier migdałowy
  • 8 dkg łuskanych, pokrojonych w płatki migdałów

    Na ciasto makowe:
  • 8 dkg margaryny
  • 13 dkg cukru
  • 1 cukier migdałowy
  • 4 białka
  • 15 dkg mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-6 łyżki mleka
  • 13 dkg maku

    Na ciasto malinowe:
  • 5 dkg cukru
  • 3 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg mąki
  • 1 torebka duża (60 g) kisielu malinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Przepis:

Margarynę na polewę rozpuścić, porcjami dodawać mleko, cukier, cukier migdałowy i migdały. Podgrzać mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie na ciasto makowe utrzeć margarynę ogrzaną do temperatury pokojowej z cukrem i cukrem migdałowym. Do pienistej masy dodać białka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce na zmianę z mlekiem. Na koniec dodać mak (ja dałam suchy, można też zmielony).
Przelać do podłużnej foremki (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia.

Na różowe ciasto margarynę również utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do pienistej masy kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem kisielowym i przesiać przez sito. Całość dodawać do masy, dodając jednocześnie tyle mleka aby, ciasto ciężko odchodziło od łyżki.
Równomiernie rozłożyć na ciasto makowe.
Górną powierzchnię ciasta malinowego posmarować polewą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ok. 50 minut.

Inną wersją tego ciasta jest w miejsce maku dać kokos, a w miejsce malinowego kiślu budyń waniliowy. Wtedy wychodzi ciasto żółto-białe.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-10-13 14:34
Wypróbuję obie wersje a wtedy podzielę się wrażeniami.
Termar2008-10-08 20:57
Musi być pyszne... pozdrawiam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl