Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: bart
    Składniki:

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • kisiel czerwony np. wiśniowy
Przepis:

Margarynę utrzeć z cukrem, mąką, żółtkami i olejem. Podzielić na trzy lub cztery części. Do jednej części dodać mak, do kolejnej kakao, do ostatniej kisiel (ewentualnie pozostawić jedną część białą, bez dodatków). Następnie ubić pianę z białek. Po równo rozłożyć do przygotowanych kolorowych porcji i wymieszać delikatnie. Wyłożyć ciasto kolejno kolorami (według uznania) na blaszce. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~miśka2013-03-29 21:51
Składniki na ucieraną babkę powinny być w temperaturze pokojowej, mąką najlepiej przesiewać. Składniki dobrze ucierać. Powinno pomóc.
justysiah2007-05-19 21:08
Próbowałam...jest bardzo dobre, chociaż przyznam, że babki zawsze wychodzą mi dość zakalcowate. Może ktos podpowie, jak tego uniknąć?
katrin2007-05-18 23:22
smakuje tak, jak wyglada - mniam :)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl