Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 bakłażan (oberżyna) o ciężarze ok. 20 dag
  • 1 mała cukinia (ok. 10 dag),
  • 15 dog pomidorów
  • 10 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy
Przepis:

Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażan obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Patelnię do smażenia bez tłuszczu posmarować oliwą lub olejem, rozgrzać, ułożyć plastry bakłażana, lekko podrumienić, posolič, oprószyć pieprzem. Cukinię pokrajać w plasterki i ułożyć na bakłażanie, przykryć, skropić wodą. Dusić na małym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszącej się potrawy, posolić, oprószyć pieprzem. Udusić do miękkości z dodatkiem listka laurowego. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, ostudzić. Posypać pietruszką. Podawać na zimno jako dodatek do posiłków. Amatorzy mogą takie jeść duszone bakłażany na gorąco. Ale najsmaczniejsza będzie ta potrawa doskonale oziębiona w lodówce.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl