Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie buraki (najlepiej podłużne)
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/6 pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym (z puszki lub słoika - odcedzonej)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • przyprawa do zup (maggi, Vegeta, Jarzynka lub kostka bulionowa Knorra)
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki (płaskie mąki)
Przepis:

Udko z kurczaka, obrane i umyte warzywa (marchew pokrojoną w plasterki, reszta w całości), ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup - zalać wodą (3 szklanki) i lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę.

Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut.
Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, seler, por, liść laurowy i ziele angielskie.
Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania. Dołożyć fasolę. Zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup, pieprzem mielonym, sokiem z cytryny.
Zagęścić rozrobioną mąką z zimną wodą. Zagotować. Wlać śmietankę.

W trakcie gotowania zupy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, odcedzić i zrobić z nich puree.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w 'piórka' cebulę.
Podawać kładąc na talerzyku obok porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką, a zupę w miseczce. Posypać natką pietruszki.

Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku, a mięso obrać od kości i włożyć z powrotem do zupy.
Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników, sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl