Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 stycznia 2018. Imieniny: Agnieszki, Jarosława, Nory
kategoria: zupy
średnia ocena: 5.00

    Składniki:

  • 50 dkg buraków ćwikłowych
  • 3 dkg mąki
  • (25 dkg kości)
  • sól
  • 25 dkg włoszczyzny
  • cukier
  • ziele angielskie
  • liść bobkowy
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 5 dkg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • zakwas burakowy do smaku
  • zielony koperek
  • 1/2 -1 szklanki śmietany
  • (3 jaja na twardo)
  • Warzywa (i kości) opłukać; oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokrajać, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwasu burakowego i cukru do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy. Jeżeli kolor barszczu jest za słaby, można zabarwić go burakami: mały burak ćwikłowy opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do łyżki cedzakowej, zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała nieco ponad poziom zupy; wycisnąć buraki łyżką i odrzucić. Podawać z ziemniakami, fasolą, sypką kaszą gryczaną.
  •  
  • Grysik (manna) rozklejany na wodzie (na 1 porcję)
  • 3 dkg grysiku pszennego
  • (1/2 dkg masła)
  • 1/2 litra wody
  • sól
  • zielona pietruszka i koperek
Przepis:

Odmierzyć wodę, wsypać grysik, zamieszać, zagotować i powoli rozklejać na brzegu płyty (1 1/2 godz.). Przed wydaniem dodać do manny surowe masło, sól i zieleninę.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl