Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 stycznia 2018. Imieniny: Mascelego, Walerii, Włodzimierza
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • słoik powideł śliwkowych
  • 32 wiśnie z konfitury
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

    Ciasto biszkoptowe:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 20 dkg masła
  • sok z cytryny

    Do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • kilka wiśni z konfitury
Przepis:

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać rozmieszane żółtka, zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć nim przygotowaną formę. Posmarować powidłami.
Drugą część zagnieść z kakao, uformować kulki, do każdej włożyć jedną wiśnie, kulki ułożyć na placku posmarowanym powidłami.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok.30 minut.
Jajka wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia takiej samej formy jak było pieczone ciasto kruche i wstawić do piekarnika na ok.30 minut nagrzanego do temperatury 180 oC.

Z mleka odlać 3/4 szklanki,wymieszać z sypkim budyniem i cukrem. W rondlu zagotować resztę mleka, wlać budyń i gotować mieszając aż zacznie gęstnieć. Masło utrzeć na puszystą masę, a potem ucierając dodawać zimny budyń, pod koniec wlać sok z cytryny. Masę budyniową rozsmarować na wystudzonym placku z kulkami, przykryć upieczonym biszkoptem. Ciasto docisnąć deseczką, odstawić w chłodne miejsce.

Do dekoracji wykorzystać polewę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i na gorąco wymieszaną z wiśniami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Wini2009-11-09 15:35
Ciasto pycha! Rodzinka się zajadała :)
~Anka2009-10-29 14:47
Ciasto super, wszystkim smakuje. Wygląda niesamowicie.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl