Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2018. Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • upiec jasny biszkopt w tortownicy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • filiżanka mocnej kawy
  • mały kieliszek koniaku
  • 400 g bitej śmietany

    Polewa:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • filiżanka mocnej słodkiej gorącej kawy
  • 1/2 tabliczki czekolady
Przepis:

Obie porcje żelatyny namoczyć (osobno w zimnej wodzie).
Mleko zagotować.
Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak.
Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin.

Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny.
Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki. Ozdobić wiórkami czekolady.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl