Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 grudnia 2018. Imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury
kategoria: wołowina
średnia ocena: 4.00

    Składniki:

  • 75 dag wołowiny bez kości (najlepiej zrazówki)
  • 3 duże cebule
  • 3-4 grzyby suszone
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • łyżka margaryny
  • szklanka wywaru z kości lub rosołu
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Mięso umyć, oczyścić z błon, zalać czerwonym winem, włożyć drobno pokrajane cebule i odstawić na 4-5 godz. Suszone grzyby starannie umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć serwetką papierową, pokrajać na porcje i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pod koniec oprószyć solą i mielonym pieprzem, wlać zalewę i podgrzewaé tak długo, aż alkohol wyparuje. Następnie bitki zalać rosołem, włożyć cebulę z zalewy oraz namoczone grzyby i dusić na małym ogniu do miękkości. Podawać bitki z ziemniakami i sezonową surówką.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Babciagramolka2008-07-30 13:22
Myślę, że takie bitki byłyby doskonałe z kaszą gryczaną .

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl