Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 października 2018. Imieniny: Hanny, Klementyny, Łukasza
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
  • 10 dag cebuli
  • listek laurowy
  • estragon ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
Przepis:

Wołowinę oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek włókien w plasterki. Zbić starannie tłuczkiem, oprószyć pieprzem. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać i włożyć razem z mięsem do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, dodać do migsa, oprószyć solą, podlać wrzącą wodą (ok. 3Í4 szklanki), dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając w miarę potrzeby wodą. Gdy mięso zmięknie, dodać listek laurowy, estragon i 2-3 ziarna zmiażdżonego ziela angielskiego. Dusić jeszcze kilka minut. Miękkie migso wyjąć. Uduszone warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować. Powstanie gęsty sos, który trzeba przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć mięso, zagrzać. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać umytą posiekaną nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami purée (1-1 1/2 łyżki na porcjg) i z surówkami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~anetka2010-01-13 16:01
szybkie, pyszne i zdrowe....

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl