Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 listopada 2018. Imieniny: Emila, Laury, Rogera
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 5.00

    Składniki:

  • 1 kg surowego chudego boczku, bez kości

    Marynata:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 zmielony goździk
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka maggi
  • 1 płaska łyżeczka soli
Przepis:

Miód rozetrzeć z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody, dodać czosnek, przyprawy korzenne, sól, całość starannie wymieszać.

Skórę boczku ponacinać tak, by powstała kratka. Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią aluminiową, kilka godzin (najlepiej przez całą noc) trzymać w chłodzie w lodówce lub w zimnej spiżarni.

Następnie przełożyć do brytfanny (skórką do góry), podlać 2-3 łyżkami wody i piec 15 min w temperaturze 250 stopni C.
Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3 razy podlewając mięso odrobiną wody.
Upieczony i wystudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Przed podaniem pokroić w dość cienkie plastry.

Podawać z razowym pieczywem, chrzanem lub ćwikłą i piklami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl