Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 12 dag cukru
  • 50 dag mąki
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • 10 dag masła
  • (osączone konfitury lub ser na słodko z wanilią)
  • jajo do smarowania
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 2 dag masła do wyrabiania
Przepis:

Małą brytfannę lub rondel (2 - litrowy) wysmarować tłuszczem. Przygotować ser ż wanilią jak do kołaczyków lub osączyć konfiturę. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto tak, jak było podane we wstępie. Ubić pianę, wymieszać ciasto z pianą, wybić, postawić do pierwszego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (około 10), każdą część brać rękami zanurzonymi poprzednio w maśle, kształtować kule, układać je na brytfannie lub w rondlu ciasne jedną przy drugiej, postawić do wyrośnięcia. Buchty można nadziewać, zawijając da środka każdego konfitury lub ser przyprawiony tak jak do kołaczyków. Buchty po ułożeniu w brytfannie postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, włożyć do ogrzanego piekarnika, piec dla godziny. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, przestudzić, podzielić na części tak; jak ciasto się samo dzieli, ułożyć na półmisku. Podawać gorące lub zimne z sosem waniliowym.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl