Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 12 grudnia 2018. Imieniny: Ady, Aleksandra, Dagmary
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 14 dkg maku
  • 12 dkg cukru
  • 4 dkg skórki pomarańczowej
  • 4 białka (piana)
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 4 żółtka
  • 1 dkg masła i mąka do formy
Przepis:

Mak zalać wrzącą wódą i odstawić. Gdy napęcznieje tak, że da się rozetrzeć w palcach, odcedzić przez gęste sito, osączyć, zemleć kilka razy przez gęste sito. (pasztetowe).
Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać po trochu zmielony mak i utrzeć na pulchną masę, wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową. Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 min. Formę wyjąć, otworzyć, sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, pozostawić przez chwilę w otwartej formie do przestygnięcia. Okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje. Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu. Podawać z sosem z wina lub waniliowym.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl