Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 stycznia 2018. Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 10 dkg otartych ze skórki, czerstwych kajzerek
  • skórka cytrynowa
  • 1/4 litra mleka
  • (2 dkg migdałów)
  • 4 dkg masła
  • 4 białka (piana)
  • 4 żółtka
  • 1 dkg masła i bułka tarta do formy
  • 12 dkg cukru
  • 2 dkg rodzynek
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
Przepis:

Czerstwe, jednodniowe kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć (lub zemleć). Rodzynki (i migdały) opłukać, osuszyć, skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę (migdały w paski). Utrzeć masło, gdy spieni się, dodawać po jednym żółtku, po trochu roztartej bułki i cukru. Na końcu wymieszać z bakaliami, skórką cytrynową i ubitą pianą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i zaraz podawać, jak najbardziej gorące. Podawać z sosem z wina, waniliowym, morelowym, sorbetem surówkowym lub smażonym syropem owocowym. Budyń dla chorych sporządzić bez bakalii, dodając dla zapachu wanilię.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl