Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 dag grzybów suszonych lub 40 dag grzybów świeżych
  • 2 dag cebuli
  • 2 dag tłuszczu
  • 8 dag bułki czerstwej
  • mleko do namoczenia
  • 4 dag masła
  • 4 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • 5 białek (piana)
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Przepis:

Grzyby úmyć rękami w ciepłej wodzie, opłukać, ugotować z przyprawami, odcedzić, zemleć (świeże grzyby pokrajać po oczyszczeniu, ugotować w małej ilości wody z cebulą; gdy woda wyparuje, zemleć). Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Namoczyć bułkę, odcisnąć z mleka, zemleć. Przysmażyć cebulę z tłuszczem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu grzyby; na końcu dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą grzybową, wyłożyć do formy budyniowej; formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą; gotować w parzé przez godzinę. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, ponakrawać porcje, polać sosem. Podawać z sosem grzybowym ze śmietaną, sporządzonym na wywarze z grzybów.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl