Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 60 dag kalafiora lub brokuła
  • sól
  • cukier
  • 1/4 litra mleka
  • 7 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 6 jaj
  • 2 dag masła do formy
  • 2 dag bułki tartej
  • 4 dag masła do polania
Przepis:

Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Kalafior opłukać, oczyścić, delikatną część głąba pokrajać w makaron, kalafior ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, podzielić na małe "różyczki". Sporządzić ciasto: zagotować mleko z masłem, do mleka wsypać mąkę szybko ucierając powstające ciasto tak, aby nie było grudek; ciasto zestawić na słabo nagrzaną płytę i wysmażyć rozcierając łyżką aż zgęstnieje i stanie się przeświecające. Wtedy ciasto wyłożyć do miski i ucierać przez 20 min., dodając do gorącego ciasta po jednym żółtku. Ubić pianç, wyłożyć na ciasto, wmieszać lekko z ciastem i kalafiorem, dodać sól do smaku i masę budyniową wyłożyę do formy; formź zamknąę przykrywką i wstawię do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotowaę na średnio nagrzanej płycie ľ godz. Ugotowany budyń wyjąę z formy, wyłożyę na okrągły półmisek, ponadkrawaę porcje i budyń polaę masłem rumienionym lub stopionym masłem i zrumienioną bułeczką. Podawać zaraz po wyjęciu z formy, bo to lekkie ciasto szybko opada stygnąc.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl