Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 stycznia 2018. Imieniny: Dominiki, Mateusza, Wincentego
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg kapusty cukrowej
  • sól
  • cukier
  • 3 dag tłuszczu
  • 3 dag cebuli
  • 8 dag bułki pszennej
  • mleko do namoczenia bułki
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • sól, cukier, pieprz
  • 2 dag masła do formy
  • 2 dag bułeczki do formy
  • 4 dag masła do polania
  • 2 dag bułeczki do zrumienienia
Przepis:

Kapustę oczyścić, pokrajać na duże części, nastawić we wrzącej, osolonej wodzie, ugotować w otwartym naczyniu. Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Cebulę z tłuszczem lekko przysmażyć. Bułkę w mleku namoczyć, odcisnąć, zemleć. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, mocno wycisnąć przez płótno, zemleć, wymieszać z cebulą, podsmażyć. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku. Wymieszać wszystkie składniki z utartymi żółtkami, dodać pieprz, sól i cukier do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, masę budyniową wymieszać z pianą, wyłożyć do formy; formę zamknąć przykrywą, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować w parze przez 1/4 godziny. Ugotowany budyń Wyjąę z formy, wyłożyę na okrągły półmisek, ponadkrawaę porcje, polaę masłem z bułeczką. Podawaę zaraz po wyjźciu z formy.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl