Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lipca 2018. Imieniny: Sławy, Sławosza, Żelisławy
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2-3 dag grzybów suszonych
  • 12 dag ryżu lub kaszy jaglanej
  • 10 dag cebuli
  • 4 dag masła lub margaryny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • masło i bułka tarta do formy
Przepis:

Grzyby opłukać, ugotować, odcedzić i zemleć. Kapustę oczyścić, opłukać, obgotować, odcedzić i odcisnąć na cedzaku, posiekać lub zemleć. (Wywar zużyę na zupź). Ryż lub kaszź umyę w ciepłej wodzie, włożyę do wrzącego wywaru z grzybów (1/4 litra) i powoli podgotowaę. Cebulź pokrajaę i udusię z masłem, lekko tylko rumieniąc lub nie rumienię wcale. Do kapusty włożyę wszystkie składniki. Grzyby mielone można włożyć do masy z kapusty, do sosu lub wcale ich nie wkładać, jeżeli są przeciwwskazane (wywar jest mniej szkodliwy). Do masy dodać przyprawy do smaku, wymieszać, włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy budyniowej, zamknąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować 1-11/4 godziny (dopóki kapusta nie zmięknie). Po wyjęciu pokroić i wydać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub grzybowym.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl