Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 10 dag gotowanych kartofli
  • 6 dag masła
  • 0.5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • rodzynki i skórka pomarańczowa wg uznania
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier do posypania
Przepis:

Twaróg i kartofle zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Masło utrzeć z cukrem, dodając pod koniec ucierania po 1 żółtku. Masę twarogową dokładnie wymieszać z masą jajeczną oraz bakaliami. Wymieszać ostrożnie z ubitą na sztywno pianą z białek, wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub innego nadającego się naczynia, szczelnie przykryć. Wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Budyń wyjąć z formy, podawać posypany cukrem pudrem.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Kasieja2013-01-07 09:56
Trochę ciężki ten budyń przez dodanie ziemniaków. Lepiej dodać mączkę ziemniaczaną. Ja lubię dodawać wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki np. bakallandu, lepiej smakują, jakieś suche nie są.
~Kasieja2013-01-04 16:27
średnio lubię te przepisy gdzie się używa kartofli, ale generalnie przepis jest ciekawy. Ja dodaję generalnie rodzynki bakalandu, sa lepsze w smaku. Nie wiem, może mieszankę lepszą mają.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl