Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 stycznia 2018. Imieniny: Fernandy, Jana, Rajmundy
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 8 dag czerstwej bułki
  • kilka łyżek mleka
  • 4 jaja
  • 6 dag masła lub margaryny
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • świeży lub suszony koper
  • 2 łyżki tartej bułki
Przepis:

Bułkę pokrojoną na kromki polać mlekiem, po nasiąknięciu odcisnąć.

Żółtka jaj ucierać z masłem lub margaryną, dodając rozgnieciony czosnek, odciśniętą bułkę, a następnie włożyć szpinak, doprawić solą, pieprzem (ewentualnie odrobiną startej gałki muszkatołowej).

Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1 łyżeczkę cukru. Wyłożyć pianę na szpinakową masę, posypać kaszą manną i mieszać w kierunku: od boków i dna miski ku środkowi.

Masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Zamkniętą formę wstawić do dużego naczynia z wrzącą wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
Naczynie zakryć, gotować około 50 minut, następnie wyjąć formę z wody i po kilku minutach przestudzenia otworzyć.
Odkrajać nożem brzegi budyniu od formy, przykryć dużym talerzem lub okrągłym półmiskiem, odwrócić, zdjąć formę.
Budyń podajemy gorący, polany stopionym masłem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~bart2008-11-16 11:22
Nie lubie szpinaku, nie wyobrażam sobie jak możnaby zrobić z tego budyń.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl