Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 września 2018. Imieniny: Aureli, Kamila, Kleofasa
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 6 ziemniaczków
  • ½ puszki marcheweczek mini
  • 6 średnich różyczek kalafiora
  • garść fasolki szparagowej konserwowej
  • 1 duży pomidor
  • 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego
  • kawałek pietruszki
  • kawałek białej części pora
  • kilka liści sałaty
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • sól
Przepis:

Obrać ziemniaki.
Oczyścić kalafiora i podzielić na różyczki. Ułożyć w garnku z grubym dnem (szerokim), dołożyć pokrojoną w ćwiartki obraną pietruszkę i oczyszczony por.
Zalać wodą, lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte.

Pomidory pokroić.
Kukurydzę, groszek i fasolkę szparagową podgrzać w garnku sicie na parze. Odcedzić.
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je - wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić.
Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory.
Polać masłem z bułeczką.
Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę. Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp. tym lepiej.
Można podać dodatkowo dip majonezowo-śmietanowy o smaku ziołowym, zamiast polewać masłem z bułką tartą, albo i to i to ..

Dip zrobiłam z 2 łyżek miękkiej Fety + 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej + 2 łyżki majonezu + do smaku przyprawa do sałatek koperkowo-ziołowa Knorra.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl