Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 4 dag drożdży
  • 1 dag cukru
  • mleko
  • C i a s t o:
  • 50 dag mąki
  • 1 jajo
  • 15 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag tłuszczu (masła lub smalcu i margaryny)
  • cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa
  • sól
Przepis:

Przygotować rozczyn z drożdży do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych wyżej, postawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, posypać cukrem lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika, úpiec (ok. 30 minut). Z tego samego ciasta można sporządzić bardzo smaczną bułkę, strucle z makiem i rogaliki z różnym nadzieniem lub tylko posypane kruszonką.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~patipabu2009-03-14 22:24
swietny przepis jako drozdzowa baza - polecam dodanie czekolady w kawalkach lub budyniu do srodka buleczek. W przepisie nie podano temperatury pieczenia.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl