Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 lipca 2018. Imieniny: Alfreny, Rufina, Wincentego
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 1/2 dag świeżych lub 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • około 4 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/8 łyżeczki imbiru (dowolnie)
  • 2 łyżki smalcu, masła lub oleju
  • 2/3 szklanki gorącej wody
Przepis:

Tłuszcz włożyć do gorącej wody, pozostawić do wystudzenia. Drożdże wymieszać z cukrem i imbirem, zalać ciepłą wodą. Mieszać do połączenia składników (suszone drożdże zalać gorącą wodą), pozostawić na 5 -10 min. 4 szklanki mąki i sól przesiać do miski, wlać rozczyn drożdży i wodę z tłuszczem, wymieszać aż powstanie ciasto jak na pierogi. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać podsypując mąki aż stanie się jednolite i elastyczne (około 5-6 min). Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej olejem, przewrócić tak, aby spód i wierzch ciasta został przykryty cienką warstwą tłuszczu. Przykryć czystą ściereczką. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość). Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, kilka razy zagnieść, odstawić na 15 min pod przykryciem, rozwałkować na grubość dwóch palców, wykroić szklanką krążki, przykryć czystą ściereczką, pozostawić aż krążki trochę podrosną (około 15 - 20 min). Garnek napełnić do połowy wodą, z wierzchu umocować 2 - 3 warstwy gazy, na której będzie się kładło bułeczki. Zagotować wodę. Kłaść po kilka bułek na gazę, przykryć miską tak, aby uchodziło jak najmniej pary, gotować na dużym ogniu 15-20 min. Podawać do chińskich potraw, które zawierają dużo sosu lub do pieczonego drobiu. Proporcje: na około 24 bułeczki
Uwaga! Pozostałe bułeczki włożyć do torebki plastikowej (śniadaniówki), zawiązać, wstawić do zamrażalnika. Można przechowywać przez 2 tygodnie. Przed podaniem odgrzać na parze.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl