Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 stycznia 2018. Imieniny: Agnieszki, Jarosława, Nory
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1/2 kurczaka
  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 1 grzybek suszony
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1,5 litr wody
  • 5 żółtek
Przepis:

Mięsa i oczyszczone i umyte warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Odszumować. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Wyjąć mięso i warzywa. Bulion przecedzić. Doprawić maggi.
Do miseczki lub bulionówki ostrożnie włożyć oddzielone od białka żółtko w całości. Powoli wlać gorący bulion.

Podawać:
1) z pasztecikiem francuskim lub drożdżowym z różnego rodzaju farszami
2) z grzanką z serem żółtym (zapieczoną)
3) z krokietami z naleśników z farszem (panierowanych i usmażonych)
4) po azjatycku: podając jako dodatki drobno pokrojone obrane z kości, chrząstek, skóry - mięso z zupy, wyjęte z zupy i pocięte w paseczki warzywa z zupy, podduszoną na odrobinie oliwy drobno usiekaną kapustą pekińską, sosem sojowym, makaronem ryżowym, ugotowanymi i pokrojonymi w paseczki grzybami (mun lub innymi) i innymi dodatkami takimi jak bambus. Różnorodność dodatków zależy od tego co lubimy.
Mieszamy żółtko z bulionem i albo popijamy przegryzając pasztecikiem, krokietem czy grzanką, albo do miseczki z bulionem wkładamy dowolne dodatki i przyprawy, mieszamy i jemy jak gęstą zupę.
Możliwa jest też wersja gdy dodatki maczamy w bulionie i sosie sojowym i tak je zjadamy (pałeczkami).

Ja często robię bulion z żółtkiem kiedy ktoś z rodziny jest chory i nie ma ochoty na jedzenie. Filiżanka takiego bulionu jest bardzo pożywna, a nie sprawia choremu problemu wypicie jej.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl